Симптоми на заболявания на зъбната пулпа

Симптомите на заболяванията на зъбната пулпа (нервите на зъба) най-често представляват: чувствителност от топли или студени дразнители, дискомфорт при докосване и дъвкане, предизвикана или спонтанна остра болка, промяна във формата и цвета (зачервяване) на околната лигавица и др. Причините за тези състояния могат да бъдат: напреднали кариозни увреждания, различни възпалителни процеси, травми и др.

Ендодонтия

Какво представлява ендодонтското лечение?

Лечението се състои в отстраняване на инфектираната пулпа от каналите на зъба, обработване на техните повърхности и херметично запълване със специални материали. При дълбоко разрушени зъби, когато се налага премахване на зъбната пулпа ние Ви предлагаме съвременни методи на обработка на кореновите канали с измерване на тяхната дължина и прецизно запълване със специален пълнеж. Този метод позволява успешно прелекуване на вече лекувани зъби с налични грануломи или кисти, като предотвратява хирургична резекция на кореновия връх. За осъществяване на лечението често са необходими няколко посещения при стоматолог, като някои манипулации се извършват с локална анестезия (упойка) за обезболяване и намаляване на дискомфорта на пациента.

Запазете час за консултация

Качествено обработените и запълнени канали е от ключово значение, защото позволява на пациента да запази за дълго време собствения си зъб. Това в много случаи означава избягване на необходимостта от заместване на един или повече липсващи зъби посредством дентални импланти, мост или частична протеза.