Имплантология и импланти

1. Предимствата на имплантологичното лечение?

Имплантът е най-близкият естествен заместител на липсващите зъби, тъй като е изграден от биологично съвместим материал, който се приема от организма, а формата и текстурата му помагат да изглежда като естествен зъб. Поставянето му запазва костта в челюстите и формата на лицето. Имплантологичното лечение ви осигурява повече стабилност при хранене в сравнение с подвижните зъбни протези и подпомага запазването на собствените зъби, защото се отнема от тях излишната тежест. Освен това, не се налага здрави зъби да се изпиляват или намесват, възстановява се не само липсващият зъб, но и самата тъкан.

2. Болезнена ли е хирургичната интервенция?

Не е болезнена. Избягването на всякакъв дискомфорт по време на поставянето на имплантите се постига чрез ефективен локален анестетик. Лекото неприятно усещане, което може да изпитате след операцията, се контролира лесно с обезболяващи лекарствени средства. Клиниката предлага възможността и за венозна седация, с чиято помощ пациентите не усещат и не помнят нищо от хирургичната интервенция.

3. Колко е дълъг възстановителният период?

Целият възстановителен процес трае от около 3 до 9 месеца, съобразено с предварително изготвения план на лечение.

4. След като няколко години е липсвал зъб на дадено място, може ли да се постави имплант на същото място?

Да, напълно е възможно да се постави имплант и след продължителна липса на зъб. Това, което трябва да се прецени правилно, е обемът на костна атрофия. Когато има участък от челюстта, където липсва зъб или имплант, тя постепенно изтънява, като годишно се губи по 0,5 мм обем кост. В индивидуалния план на лечение трябва да се прецени дали е необходимо увеличение на костния обем, за да се получи добър естетичен резултат.

5. Какви грижи да полагам за моя имплант?

Почистване вкъщи с четка и конец за зъби, ежедневна хигиена с вода за уста и редовни контролни прегледи за дълготраен успех на лечението с импланти.

Дентална медицина

1. Необходимо ли е посещението при зъболекар, ако нямам оплаквания от зъбите?

Профилактичното посещение при лекар по дентална медицина не трябва да бъде свързано с определено оплакване. Това че нямате оплакване от болка, не означава непременно, че нямате проблем. Прегледът при зъболекар ще помогне за откриване на проблеми по зъби, венци или пародонтит в много ранен стадий. Това най- често е периодът, в който нямате обективни и субективни оплаквания.

2. Каква четка за зъби е най- подходяща и как най-правилно да я използвам?

Това е най-често задаваният хигиенен въпрос. На пазара се предлага огромно разнообразие от марки и множество продукти за устна хигиена, което затруднява избора. Стоматологичният преглед при нас включва насоки за най-подходящите за вас средства и продукти за хигиена, според състоянието. Те не са универсални за всички и малко от пациентите знаят, че при неправилен избор и употреба може дори да си навредят. Пример за това е често срещаното изтриване и чувствителност на зъбите, неправилното почистване и задържаната плака. Препоръчително е четката за зъби да се сменя, когато се деформират снопчетата от влакна. При правилна употреба срокът е около 3 месеца.

3. На какво се дължат кървенето на венците ми и лошия дъх?

Най-честата причина за това е наличието на плака и зъбен камък. Едно професионално почистване с ултразвуков скалер и допълнителни указания за хигиена могат да решат тези проблеми. Важно е да наблюдавате състоянието си, защото тези симптоми могат да бъдат начален стадий на гингивит- ранен, лек етап на заболяване на венците. Ако навреме забележите признаците на гингивит, имате възможност да действате бързо и да предотвратите развитието на заболяването на венците, преди да се влошите. За да сте максимално сигурни, отидете на контролен преглед при дентален лекар.

4. Колко време отнема лечението на пародонтоза?

Пародонтозата е сред най-неприятните и за съжаление най-често срещани дентални заболявания през последните години. Тя се характеризира с повишена чувствителност, подуване и кървене на венците, а в по-напреднала фаза може да доведе и до загуба на значителна част от зъбите. Лечението на пародонтита или пародонтозата е дълъг процес, който отнема между 4 и 6 месеца и включва специални терапии за премахване на вредните микроорганизми и регенериране на тъканите в устната кухина. Това е остро инфекциозно заболяване, което не трябва да се подценява, защото може да рецидивира. Поради тази причина след лечението трябва да продължите да имате изрядна устна хигиена и да спазвате графика на профилактичните си посещения при стоматолога, за да не се възвърне заболяването.

5. Могат ли чувствителните зъби да бъдат признак за по-сериозен дентален проблем?

Съществуват редица причини за болка в зъбите, освен чувствителността. Чувствителните зъби може да са индикация и за по-сериозни проблеми, изискващи вниманието на дентален лекар. В случай, че почувствате каквато и да е болка или дискомфорт, особено в продължително време, най-доброто решение е посещение при вашия стоматолог, който ще ви даде професионален съвет при: кухини, счупен зъб, износени пломби, заболяване на венците или отдръпване на венеца.

Ортодонтия

1. На каква възраст е препоръчително детето ми за първи път да посети ортодонт?

Препоръчително е първият ортодонтски преглед на вашето дете да се осъществи след пробива на първите постоянни зъби (6-7 годишна възраст). При някои деца притеснителните признаци са видими още в млечно съзъбие. Такива са проблемите, свързани с несъответствия между двете челюсти. В тези случаи трябва да се потърси навременна ортодонтска помощ.

2. Защо е важна правилната подредба на зъбите?

Неправилно разположените зъби и челюсти имат доказана директна връзка с повишаване на риска от натрупването на плака и образуването на кариеси, заболявания на венците и темпоромандибуларната става и др. Ортодонтското лечение е не само естетическо, а и функционално за вашето здраве, въпреки че красивата усмивка е най-забележимият резултат.

3. Какви са възможностите ми, ако не искам брекетите ми да се виждат?

В днешно време са разработени алтернативи за най-притеснителните пациенти, които не искат брекетите им да се виждат. На тях се предлагат лечение с мини брекети (брекети с по-малък размер), естетически брекети (прозрачни), както и единственият напълно невидим вариант – лингвалните брекети, които се залепват по вътрешната страна на зъбите.

4. Колко дълго време ще трябва да нося брекети?

Не може точно да се определи продължителността на лечение, защото то е толкова индивидуално, колкото е и ортодонтското. Всичко зависи от конкретния случай и от съдействието на пациента, но най-често периодът е между година, година и половина.

5. Не съм ли прекалено възрастен/възрастна за ортодонтско лечение?

Категорично не! Това, може би, е един от най-големите митове, свързани с ортодонтията. Няма пределна възраст за провеждане на ортодонтско лечение, а напротив, световните изследвания показват, че 1 на всеки 5 пациенти е на над 30- годишна възраст.