Протезиране

Увреждането или липсата на зъб(и) води до загуба на естетична и биологична функционалност и до други последствия като лицева асиметрия и нарушено самочувствие. Разрешаването на тези проблеми се осъществява чрез протезиране, т.е. заместване на липсващите или силно разрушени зъби с изкуствени такива. Протетиката се занимава с възстановяване на дефекти на зъбната коронка, загуба на един или повече зъби, патологично изтриване на зъбите (зъбна абразия).

Протетична дентална медицина

Протетично лечение

Протетичното лечение на вашите зъби изисква индивидуален подход и предварителен план на лечение. Силно разрушените и претърпели коренова обработка зъби могат да бъдат възстановени с ретенция в канала и е желателно да бъдат покрити с корона, за да се предотврати тяхното фрактуриране.
При наличие на извадени зъби, дефектът може да бъде отстранен с изграждане на мостова конструкция, в която участват два или повече съседни на дефекта зъби.
При липсата на задни кътни зъби и по-големи дефекти, може да бъдат изработени различни видове подвижни протези, които се отличават по начините на задържане към зъбите, ограничаващи дефекта.

Видове протезиране

В зависимост от това дали протезната конструкция може да се сваля или не, съществуват неснемаемо и снемаемо протезиране.

Неснемаемото протезиране включва лечение с трайно фиксирани (залепени) корони, мостове, инлеи и фасети. В зависимост от особеностите на използваните структури, те могат да се поставят както върху основа от естествен зъб, така и върху дентален имплант.

Снемаемото протезиране е свързано с изработката на частични (няколко липсващи зъба) или цели протези (на цяла обеззъбена челюст), които могат многократно да се свалят и изваждат от устата.

Загубата на един или повече зъби може да бъде възстановена и с поставяне на дентални импланти. Имплантологичното лечение се извършва с консултация на дългогодишен специалист в областта.

В зависимост от функционалните и естетични особености на клиничния случай има възможност да се използват различни техники и материали за изграждане на устойчиви конструкции, които наподобяват в максимална степен естествените зъбни структури – благороден метал, керамика, биосъвместими полимери и др.

Запазете час за консултация

Специалистите в дентален център „МИГ ДЕНТ“ ще се погрижат Вашата усмивка да бъде пленителна и хармонична. Свържете се със нас сега!